EQUINFO

Hur man bygger en koidamm i trädgården

Koi, från det japanska namnet nishikigoi, som ungefär betyder ”mönstrad karp”, är en hybridversion av den vanliga karpen. Koi har samma uttal på japanska som ordet för kärlek och anses därför vara en symbol för kärlek och vänskap. Det är också en av de vackraste och mest populära fiskarna att hålla i trädgårdsdammar.

Att bygga en Koi damm skiljer sig från hur man vanligtvis tänker sig en trädgårdsdamm. Trädgårdsdammar har ofta terrasser, inget bottenavlopp och ganska många växter. En damm för Koi däremot har vanligtvis raka väggar, inga eller få växter, inget grus eller sten på botten samt bottendränering och ytvattenfilter.

Varför du bör bygga en damm för koi

Det finns många anledningar till varför du bör bygga en damm för Koi. För det första är de vackra fiskar som är en fröjd att titta på. För det andra är de lätta att underhålla om du har rätt inställning. För det tredje fungerar de som en naturlig skadedjursbekämpning eftersom de äter mygglarver. Slutligen är de kända för att bringa lycka!

Vad du behöver för att bygga din damm

För att bygga din perfekta damm för Koi behöver du följande:

  • En stor behållare – minst 1 meter djup och 2 meter bred (1 x 2,4 meter)
  • Dammfoder – EPDM-gummi är bäst
  • Dammpump – dränkbara pumpar fungerar bra
  • Dammfilter – antingen trycksatt eller gravitationsmatad
  • Vattenväxter – marginalväxter som iris är idealiska
  • Grus eller stenar – för att fullända din dammdesign
  • Koifoder – pellets eller flingor är bra!

Nu när du har alla material du behöver kan vi börja bygga din egen lilla bit av paradiset!

Följ dessa enkla steg och du kommer att ha din egen koidamm på nolltid! Dessa riktlinjer kommer att säkerställa att dina koi har allt de behöver för att trivas i sitt nya hem. Med lite kärlek (och enstaka utfodring) kommer dina koi att ge dig många år av glädje.

Har du frågor?

Jag är här För att hjälpa dig