EQUINFO

Vad är NCS och RAL kulörer?

Färger spelar en viktig roll i vår vardag. Vi väljer färger för vår garderob, interiör, exteriör eller våra bilar. Men när det gäller att matcha en färg med en annan eller för att beskriva en färg på papper för att få liknande kulör, krävs det standardiserade färgreferenser. Tre av de mest kända standardiserade färgerna i världen är Pantone, RAL och NCS. Denna blogg kommer att förklara vad NCS och RAL kulörer är.

RAL är ett klassificeringssystem för färger som används i Europa, vars grundades i Tyskland. Namnet kommer från företaget RAL, som utvecklade systemet. TILLSAMMANS med NCS, ISO färger och Pantone, RAL är en av de mest kända klassificeringsstandarderna i världen. RAL färger används i hela Europa på produkter till exempel bilar, lådor och så vidare. RAL-klassificeringssystemet används också inom arkitektur, konstruktion och industri för att snabbt och enkelt hitta ut vilken RAL färg en specifik yta har eller någon som man vill ha.

Det andra klassificeringssystemet för färger som vi ska titta påer NCS (Natural Color System). NCS kulörer utvecklades i Sverige och är DAETT största använt klassificeringssystemet i Norden. NCS-färger uttrycks med koordinater som består av en bokstav och två siffror. Bokstaven talar om vilken kulör det är, och siffrorna indikerar hur mycket färgen avviker från den renaste kulören. Systemet tar hänsyn till en färgs ljusstyrka, kromatiskhet och ton.

NCS-systemet används bland annat genom arkitektur och design, inom fjärrvärmeföretag som markerar rör med olika färger för att indikera vilket innehåll de har, inom färgämnesindustrin för produktutveckling och liknande.

Fördelen med NCS och RAL kulör är att de kan användas för att beskriva och definiera en färg på samma sätt oberoende av var man är i världen. När du använder NCS och RAL systemen, undviks eventuella färgavvikelser. En färg är en färg, oavsett vilket språk man talar eller vilket land man befinner sig i.

Sammanfattning

Som vi har sett är NCS och RAL färger två av de mest kända färg-referenssystemen i världen. Dessa system används inom arkitektur, konstruktion, fordonsindustri och produktutveckling för att standardisera färgerna. Det betyder att för att sticka ut på marknaden, är det viktigare att hitta harmoniserade färger som också matchar ditt varumärke. Vilka färgsystem som du ska använda beror på din användning, men NCS används oftast inom arkitektur och design, medan RAL används på produkter som specifika bilar eller andra produkter. Oavsett vilket system du använder, kom ihåg att färg kan påverka hur en produkt fungerar och uppfattas av publiken. Så välja rätt färgreferens är viktigt för att skapa produkter som du och din publik kan vara nöjda med

Har du frågor?

Jag är här För att hjälpa dig